KACIGA
Nošenje kacige u svakom trenutku vožnje je apsolutno obavezno! Hitne službe su preplavljene ljudima s ozljedama glave zadobivenim vožnjom i padom s bicikla. Većina tih ozljeda mogla se spriječiti, ili barem ublažiti, upotrebom kacige. Svaki biciklist će u jednom trenutku pasti s bicikla, međutim, to neće uvijek uzrokovati ozljedu ako se nosi kaciga. Kacige su relativno jeftine, a dugo traju, zato nema isprika za njihovo nenošenje.
MAJICE ZA BICIKLISTE
Sportske majice za biciklizam posjeduju mnogo osobina koje nećete pronaći kod običnih majica. Poznate su po svijetlim, kričavim bojama koje pojačavaju vašu vidljivost u prometu. Njihov fleksibilan materijal, uz tijelo, (obično od poliestera) ne leprša na vjetru, propušta znoj dalje od kože te se brzo suši. Prednji patentno zatvarač omogućava podešavanje prozračivanja ovisno o temperaturi. Stražnji džepovi na majici mogu se koristiti za spremanje malih predmeta kao što su mobitel, grickalice ili dodatna odjeća.

BICIKLISTIČKE HLAČE
Dobre biciklističke hlače najlakši su put do udobnosti na biciklu. Biciklističke hlače imaju prišiven meki jastučić koji apsorbira vlagu, reducira bockanje i sprječava rast bakterija. Dostupne su u različitim stilovima i dizajnima, a neke čak izgledaju kao obične hlače samo s podstavljenom linijom na sjedećem mjestu. Ne zaboravite, biciklističke hlače su rađene s namjerom da se nose bez donjeg rublja.
RUKAVICE
Bez obzira na vremenske prilike, rukavice će štititi vaše ruke za vrijeme vožnje. Glavni ciljevi biciklističkih rukavica su bolji stisak na ručke upravljača kada su vam ruke znojne, ublažavanje udaraca na ruke kod duljih vožnji te zaštita ruku od ogrebotina i porezotina u slučaju pada. Razmotrite nošenje rukavica koje u potpunosti prekrivaju prste i koje imaju jastučiće na stražnjim stranama kod vožnji po izrazito neravnim terenima radi dodatne zaštite. Kad kupujete biciklističke rukavice, nemojte kupiti tjesne već one koje su vam udobne i dobro pristaju.
CIPELE
Dostupno je mnogo vrsta biciklističkih cipela što vas lako može zbuniti. Većina biciklističkih cipela prilagođena je za nastavke na pedalama. Ti nastavci se prikvače na specijalne pedale kako bi dobili dodatnu snagu pri pedaliranju prema gore. Mnoge biciklističke cipele također imaju i tvrdi srednji dio potplata koji pomaže prenijeti više snage na pedale. Cipele za putovanja obično imaju glatke vanjske rubove potplata dok cipele za brdski biciklizam imaju vanjske rubove udubljene. Pazite da kupite cipele koje vam pašu uz pedale.
ČARAPE
Biciklističke čarape uglavnom služe kako bi upile vlagu i sprječile žuljeve. Potražite one napravljene od prirodnih vlakana kao što su vuna ili sintetičke tkanine kao što su poliester i najlon za dobru regulaciju vlage.
SISTEM ZA VODU
Dovoljan unos tekućine iznimno je važan kada se vozite na srednje dugim i dugim relacijama. Osnovna smjernica je da popijete oko 600 mL vode svaki sat vožnje. Većina okvira bicikala dopušta montažu do dvije košarice za boce s tekućinom na bicikl. Alternativa je hidracijski ruksak s unutarnjim ‘mjehurom’ za tekućinu.
KOMPLET ALATA
Dobar komplet alata za sitne popravke je obavezan, a trebao bi uključivati rezervnu zračnicu, pumpu, pribor za krpanje guma, dvije poluge za gume i još dodatan pribor za bicikle na kojima je potrebno podešavanje kotača, sjedala i upravljača te bilo kojih drugih dijelova kojima je potrebno podešavanje ili popravak za vrijeme vožnje.
ZAŠTITA ZA OČI
Sunce može biti ubitačno za vaše oči. Ostavljanje očiju nezaštičenima od UV zraka, leteće prljavštine i krhotina može učiniti nepopravljivu štetu vašim očima, a da ne spominjemo da je škiljenje cijeli dan naporno. Dobar par sunčanih naočala će štititi vaše oči od svih štetnih elemenata s kojima ćete se susresti u vožnji.

 

Uvijek imajte na umu da je zaštita vas i vašeg bicikla aspekt gdje nebi smjeli štedjeti. Gledajte da nabavite svu osnovnu opremu za vaš bicikl i to od dobavljača koji ima dovoljno iskustva u prodaji ili dobavi kvalitetnog biciklističkog pribora. Kada budete sigurni da ste postigli željenu razinu sigurnosti možete početi trošiti na druge moderne dodatke.

Izvor:http://www.bicikli.com.hr/clanci/osnovna-biciklisticka-oprema-i-pribor/50/